Wat kun je doen als je dagelijks last hebt van pijn

Als je nergens last van hebt, dan kun je het je bijna niet voorstellen hoe het moet zijn om dagelijks met pijn om te moeten gaan. Er is echter een groep mensen in Nederland die hier dagelijks mee te maken heeft. Iedere dag ervaren ze pijn in het lichaam. Dat kan bijvoorbeeld pijn in de gewrichten zijn, bijvoorbeeld bij artrose, maar natuurlijk komt pijn ook voor in andere delen van het lichaam.

Wanneer men dagelijks deze klachten ervaart voor een periode langer dan 3 maanden, dan spreekt men over zogenaamde chronische pijn. Dit is vaak ook het geval bij posttraumatische dystrofie, een aandoening die vaak ontstaat na letsel of een operatie (in dat laatste geval ook wel een complicatie genoemd). Hierbij komt veel pijn kijken, welke voor een lange periode kan aanhouden. Veel mensen in Nederland (en dat zijn er zo’n 20 duizend) zoeken vaak naar oplossingen om deze pijn te bestrijden.

Pijn gaat vaak verder dan alleen klachten

We kunnen ons allemaal wel voorstellen dat het dagelijks moeten leven met pijn in het lichaam niet bepaald prettig is. Maar er zijn vaak nog andere verstrekkende gevolgen van de pijn. Zo kan het ook ten kosten gaan van sociale contacten. Mensen die pijn hebben kunnen zich gaan verschuilen, niet meer naar buiten gaan en contacten met vrienden,familie en kennissen kunnen zo gaan verwateren. Om nog maar niet te spreken van de gevolgen op het werk.

Mensen die de dagelijks pijn ervaren kunnen bang worden voor een plotselinge pijn aanval en blijven dan maar liever thuis. Dit kan ook een vicieuze cirkel worden. Want juist sociale contacten en beweging kunnen het herstellingsproces versnellen. Door juist thuis te blijven kan de pijn verergeren. Het is altijd verstandig om deze zaken met een arts of medisch specialist te bespreken.